Ingredienser:
- 1 kg högrev eller annat mört nötkött, skuret i bitar (ca 4x4 cm)
- 200 g bacon, skuret i strimlor
- 2 stora morötter, skurna i skivor
- 2 gula lökar, grovhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl rödvin (helst Bourgogne)
- 3 dl köttbuljong
- 2 msk mjöl (för att reda grytan)
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan eller 2 kvistar färsk timjan
- 200 g champinjoner, halverade
- 100 g små steklökar eller schalottenlök, hela eller halverade
- Olivolja och smör till stekning
- Salt och peppar efter smak
Till servering:
- Potatismos, ris eller baguette
- Persilja (färsk, hackad)
Instruktioner:
-
Stek bacon och kött: Börja med att steka baconet på medelhög värme tills det blir knaprigt. Ta upp baconet och lägg åt sidan, men lämna fettet i grytan. Bryn köttbitarna i omgångar i samma gryta tills de får fin färg. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
-
Fräs grönsakerna: I samma gryta, fräs löken, vitlöken och morötterna tills de blir mjuka och får en lätt färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut.
-
Tillsätt köttet och vätska: Lägg tillbaka köttet och baconet i grytan. Strö över mjölet och rör om så att det fördelas jämnt. Häll sedan på rödvin och buljong. Tillsätt lagerbladet och timjan. Låt allt koka upp.
-
Långkok: Sänk värmen, täck grytan och låt det sjuda på svag värme i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mört och smakerna har blandats väl. Du kan också laga grytan i ugnen på 150°C i cirka 3 timmar.
-
Stek svamp och lök: Under tiden grytan sjuder, stek champinjonerna och steklöken i lite smör tills de får fin färg. Tillsätt dem till grytan mot slutet av koktiden, cirka 30 minuter innan servering.
-
Smaka av och servera: När grytan är klar, smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos, ris eller baguette. Strö över lite hackad persilja för en fräsch avslutning.
Smaklig måltid!