Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Ingredienser:

  • 1 kg högrev eller annat mört nötkött, skuret i bitar (ca 4x4 cm)
  • 200 g bacon, skuret i strimlor
  • 2 stora morötter, skurna i skivor
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rödvin (helst Bourgogne)
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 msk mjöl (för att reda grytan)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan eller 2 kvistar färsk timjan
  • 200 g champinjoner, halverade
  • 100 g små steklökar eller schalottenlök, hela eller halverade
  • Olivolja och smör till stekning
  • Salt och peppar efter smak

Till servering:

  • Potatismos, ris eller baguette
  • Persilja (färsk, hackad)

Instruktioner:

  1. Stek bacon och kött: Börja med att steka baconet på medelhög värme tills det blir knaprigt. Ta upp baconet och lägg åt sidan, men lämna fettet i grytan. Bryn köttbitarna i omgångar i samma gryta tills de får fin färg. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.

  2. Fräs grönsakerna: I samma gryta, fräs löken, vitlöken och morötterna tills de blir mjuka och får en lätt färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut.

  3. Tillsätt köttet och vätska: Lägg tillbaka köttet och baconet i grytan. Strö över mjölet och rör om så att det fördelas jämnt. Häll sedan på rödvin och buljong. Tillsätt lagerbladet och timjan. Låt allt koka upp.

  4. Långkok: Sänk värmen, täck grytan och låt det sjuda på svag värme i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mört och smakerna har blandats väl. Du kan också laga grytan i ugnen på 150°C i cirka 3 timmar.

  5. Stek svamp och lök: Under tiden grytan sjuder, stek champinjonerna och steklöken i lite smör tills de får fin färg. Tillsätt dem till grytan mot slutet av koktiden, cirka 30 minuter innan servering.

  6. Smaka av och servera: När grytan är klar, smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos, ris eller baguette. Strö över lite hackad persilja för en fräsch avslutning.

Smaklig måltid!

    Tillbaka till blogg